Van megoldás a rosacea-ra?

Bőrünk sokféleképpen reagálhat az irritációkra: apró kiütések, viszketés, bőrpirosság. Ezek teljesen természetes reakciók, ha a bőrünkkel olyan anyag érintkezik, amely allergiás reakciót váltanak ki belőlünk. Azonban ha a pirosság makacsul megmarad vagy újra és újra felbukkan, érdemes feltételezni, hogy valami komolyabb probléma állhat a háttérben. Valójában azonban a rosacea lehet örökletes betegségből származó tünet, de akár gyomor és bélbetegségek velejárója is. Az étkezésre is érdemes odafigyelni: a magas zsírtartalmú és sós ételek szintén emelik a rosacea rizikóját. Ne felejtsünk el napi legalább 1,5-2 liter vizet megírni.

A rosacea olyan egybefüggő, piros és égő területet jelent a bőr felszínén, amelynek gyógyulása nem determinálható. A tünetek főleg nyáron jelentkeznek, és leginkább a változókor küszöbén álló nőket érinti. De van-e végleges megoldás a rosacea eltüntetésére?

Van megoldás a rosacea-ra?

Első és legfontosabb lépés a rosaceas arcbőrön a fényvédő használata, melyről télen se feledkezzünk meg. Bármilyen furcsán is hangzik, de a szürke idő ellenére is ugyanúgy éri a bőrünket UV sugárzás. Második lépésként kerüljük az új kozmetikai termékek használatát. Ha mégis szeretnénk valami újdonságot kipróbálni, azt semmiféleképpen ne a rosacea által érintett területen tegyük: használjuk inkább a kézfejünket vagy az alkarokat. Ha jó pár óra múlva sem jelentkeznek allergiás tünetek, akkor nyugodtan rábólinthatunk az új szerzeményekre.

A legjobb megoldás, ha egyáltalán nem tömítjük el a pórusainkat különböző sminkrétegekkel. Ha mégis ragaszkodunk a sminkekhez, használjunk natúrkozmetikumokat, melyek az egyszerűbb drogériákban is beszerezhetők. A vörös árnyalatú korrektorok például jó fedést biztosítanak a rosaceas bőrön. Alapozóból vagy BB/CC krémből mindenféleképpen a fényvédővel rendelkezőt válasszuk! Sminklemosáskor is legyünk különösen gyengédek, próbáljuk kerülni a drogériás arclemosókat, amelyek tele vannak káros anyagokkal és rosaceas bőrünk csak még jobban megsínyli az ezzel való kezelést. Helyette használjunk pH semleges szappanokat vagy lemosókat. Soha ne aludjunk el sminkben, akármennyire is fárasztó, mert a sminkben alvás sem a rosaceas bőrünknek nem tesz jót, de hozzásegít a korai öregedéshez és ráncokhoz.

A váltott hideg és melegvizes arcmosás segít megedzeni a bőrt, és segít hozzászokni a rosaceas bőrnek a szélsőséges hőmérsékletekhez. Kezdjük először langyos vízzel, majd alkalomról alkalomra egyre változtathatjuk a víz hőmérsékletét mind hideg, mind meleg irányban.

Van megoldás a rosacea-ra?

Helyi borogatáshoz használhatunk kamillateát, amely gyulladáscsökkentő hatású, csakúgy mint a csalánlevélből készült tea.

Érdemes elkerülni a csípős ételek, az alkohol és kávé fogyasztását, ugyanis ezek mind értágító hatásúak, amely azt jelenti, hogy a rosacea ezen külső behatásokra rosszabbodhat.

Az étkezésre is szenteljünk külön figyelmet. Figyeljünk oda a megfelelő cink és káliumbevitelre, mivel ezek javarészt a bőrszövetek regenerálódásában játszanak nagy szerepet. Természetes cinkforrás a brokkoli és a zabkása, káliumot pedig borsóból, burgonyából és banánból szerezhetünk meg a legtöbbet. Ezen kívül nagyon fontos, hogy naponta legalább 1,5-2 liter vizet vagy teát fogyasszunk.

Természetesen vannak új technológiák is: az egyik ilyen például a plazmaterápia, amelynek során magas minőségű növényi kivonatokat tartalmazó ampullákat egy speciális pisztolyba helyezik, melyen keresztül magas koncentrációjú oxigénion plazma került, és amely egyszerűen megporlasztja az ampullákban lévő koncentrátumot. Ez az eljárás teljesen fájdalommentes, vegyszermentes. Nem okoz hámsérüléseket, és azonnal látható eredményt kapunk. A plazmaterápia – mint ahogy a neve is mutatja – 4-5 alkalmas kúra, és mindig szigorúan csak a kezelőorvos által előírt ütemterv szerint halad.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here