Segít a betegek lélegezni jobb

Segít a betegek lélegezni jobbAz asztma Világnapját május első keddjén ünneplik.

Az asztma Világnapját május első keddjén ünneplik. Itt az ideje, hogy emlékezzünk arra, hogy a gyógyszerészeti ellátás hogyan segíthet az asztmás betegen, hogy megfelelő módon kezelje ezt a betegséget, és javítsa életminőségüket.

Asztma előfordulása

A felnőttek 5% – A és a gyermekek 10% – a [1] Spanyolországban asztmás, és becslések szerint a betegek 60% – a és 70% – a nem követi a betegség orvosi kontrollját. Bár az asztma patogenezise összetett, számos olyan tényezőt azonosítottak, amelyek a genetikai tényezők-többek között az ipari fejlődés, az élelmiszer típusa, a környezetszennyezés, az elhízás és a dohányzás-mellett kiválthatnak.

Az asztma tudatossága a betegség nyomon követésének és a megfelelő intézkedések meghozatalának kulcsa. A gyógyszertár oktatást, tanácsot és nyomon követést biztosíthat, valamint asztmás betegeket tájékoztathat a vonatkozó kérdésekről:

Inhalációs gyógyszer adagolási technika. Sokan nem használják inhalációs eszközök helyesen, ami lehet, hogy azok hatástalan.

  • A tünetek és a krízis korai felismerése.
  • Mi legyen a légúti fertőzéssel?
  • Kiváltó okok és bosszantó.
  • A gyógyszer funkciója és gyakori mellékhatásai.

Kezelés és megelőzésKezelés és megelőzés

Az asztma terápia célja a krónikus tünetek kiküszöbölése és az exacerbációk minimalizálása. Megfelelő ellenőrzés elvégzéséhez szükséges a közvetett kiváltó tényezők ismerete is, mint például: bizonyos típusú gyógyszerek, fizikai testmozgás, élelmiszer-adalékanyagok, mint a szulfitok, környezetszennyezés, érzelmek és / vagy stressz, valamint egyéb klinikai körülmények, mint például a menstruáció, terhesség, gastroesophagealis reflux és sinusitis.

Nyomon követés a gyógyszertárban

A gyógyszeripari szakembereknek lehetőségük van a beteg tájékoztatására az asztma kezeléséről szóló képzésre és gyakorlati útmutatóra. 7 szerint megfigyeléses vizsgálatok, illetve 14 intervenciós vizsgálatok [2] – ben végzett 20,000 egyének, egy magas aránya asztmás betegek nem megfelelő kontroll a betegség. Ebben az esetben a gyógyszerészek beavatkozási vizsgálatai javulást mutattak a betegek életminőségében, egy jobb inhalációs technikát és az exacerbációk csökkenését.

A betegek a tüdőfunkció (spirometria) felmérése és a FEM mérésével (a Csúcskiáramlás mérése) végzett nyomon követés céljából gyógyszertárban is végezhetnek diagnosztikai vizsgálatot.

Higiéniai és táplálkozási intézkedések

A gyógyszerész iránymutatást adhat a betegnek az asztma megfelelő szabályozására, az inhaláló helyes használatára és a fizikai aktivitás kezelésére vonatkozóan [3]. Néhány általános tanácsok:Higiéniai és táplálkozási intézkedések

Az inhaláló használatához vegye le a fedelet és rázza függőlegesen. Vegyél egy mély lélegzetet. Helyezze a fúvókát a szájába alacsony és nyugodt nyelvvel. Lélegezzen lassan a szájon át,és miután a légzés megkezdődött, lassan és mélyen lélegezzen. 10 másodpercig tartsa vissza a lélegzetét, miután kivette a patront a szájából.

Asztma esetén 10 percenként (3-szor) alkalmazzon 4 inhalációt az előírt gyógyszerből, és (ne feküdjön le) támasztott karokkal üljön le, és próbáljon lazítani és mélyeket lélegezni, amíg a gyógyszer hatni kezd.

Kerülje a dohányt és a passzív dohányzást (különösen gyermekkori asztmában).

Kerülni kell a súlyos inhalációs anyagokat, például atkákat és gombákat, polleneket, szennyező anyagokat, állati szőrt stb.

Kerülje a szőnyegek, szőnyegek, függönyök a szobában(napi tisztítás felületek egy erős porszívóval).

Ne nyissa ki az ablakokat beporzás idején, ha allergiás a pollen.

Kerülje a hőmérséklet, a hideg levegő és a környezeti páratartalom hirtelen változását.

Kövesse a kiegyensúlyozott étrend nélkül túl hideg italok, könnyű vacsorák, mindig néhány órával lefekvés előtt.

Gyakorlás ellenőrzött asztma helyzetekben, különben okozhat bronchospasmus. A testmozgás mérsékelt gyakorlata elősegíti a légzőszervi funkció fenntartását.

 

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here