Oxidatív stressz: mi ez, hogyan lehet megelőzni, és hogyan lehet harcolni ellene

Oxidatív stressz: mi ez, hogyan lehet megelőzni, és hogyan lehet harcolni elleneA stressz oxidatív egy fiziológiai folyamat, amely a test minden sejtjében előfordul: ez a reakciók sora, ami szabad gyökök előállításához vezet, és amelyek szükségesek, mert számos létfontosságú funkció, például a fertőzések elleni védekezés, helyesen történik.

Amikor azonban a testünkben jelen lévő szabad gyökök szintje meghaladja a bizonyos küszöbértéket, károsíthatja a sejtszerkezeteket, öregedést és súlyos betegségeket idézhet elő, mint például a neurodegeneratív és kardiovaszkuláris betegségek : ez akkor történik, amikor a szabad gyökök termelése és az antioxidánsok általi elimináció közötti egyensúly lebomlik, ami potenciálisan káros szabad gyökök feleslegét eredményezheti .

Nézzük meg részletesen, milyen oxidatív stressz, mik a kockázati tényezők, az antioxidánsok szerepe és az elfogadandó helyes szokások, az asztalnál és azon túl.

Oxidatív stressz: mi ez

Oxidatív stressz esetén olyan biokémiai reakciókra gondolunk, amelyek az organizmus sejtjeiben és szöveteiben szabad gyökök túltermeléséhez vezetnek.

A szabad gyökök instabil vegyületek, amelyek” befognak ” egy elektront más molekulákból (oxidációs reakció), ami instabillá teszi őket, majd elindítanak egy kaszkád mechanizmust.

Azonban az oxidatív stressz természetes, élettani jelenség, ami minden sejt: tény, hogy a szabad gyökök képződnek be a mitokondriumok (mobil organelle használni, mint “energia-növény”) következő reakciók gyártásához szükséges energia, vagy azokat a szöveteket, a magas oxigén fogyasztás, például izom.

Emellett az oxidatív stressz nemcsak a szervezet által általában előállított szabad gyökök eredménye, hanem a külső környezetből származó szabad gyököké is.

Itt van néhány tényező, amely növeli a stressz, hogy a szervezet szembesül minden nap:

 • szennyezés
 • gyógyszerek
 • az alkohol és a fizikai aktivitás túllépése
 • nehézfémek
 • cigaretta füst.

Szabad gyökök és oxidatív stressz

A legtöbb tanulmányozott szabad gyökök ROS (reaktív oxigén faj ). Ezek reaktív oxigén fajok, amelyek között találunk:

 • a szuperoxidanion (O 2- )
 • hidrogén-peroxid (H 2 O 2)

ami a hidroxil-radikális (OH·) kialakulásához vezethet.

Ezek a molekulák a normál sejtmetabolizmusból keletkeznek, de különösen “reaktív”, mert van egy szabad elektronjuk, amely “kész” más molekulákkal való kölcsönhatásra.

A szervezet homeosztázisának fenntartásához elengedhetetlen a ROS szintje. Például, ROS által termelt fagocitás sejtek alapvető védelem a fertőzések elleni küzdelem, mivel a Ros által termelt válasz a növekedési faktor stimulusok részt vesznek fiziológiailag az ellenőrzés a sejtproliferáció.

A ROS szintjének növekedése azonban különböző sejtkomponensek (DNS, fehérjék, lipidek) károsodásához vezethet.

Ezért, annak érdekében, hogy fenntartsák az egyensúly, van egy endogén antioxidáns védelmi rendszer, amely több enzim (szuperoxid dizutáz vagy SOD, kataláz, glutation peroxidáz).

oxidatív stressz: okok és kockázati tényezők

Okok és kockázati tényezők

A ROS-termelés és az antioxidáns szerek közötti egyensúly határozza meg az oxidatív stressz szintjét.

Ha a stressz túlzott, ez vezethet a kár a sejtszerkezetek, mint például:Ha a stressz túlzott, ez vezethet a kár a sejtszerkezetek, mint például:

 • a membránok
 • fehérjék
 • DNS.
 • A magas oxidatív stresszt a prooxidáns anyagok túlzott mennyisége határozza meg, mint például:
 • a metabolikus aktivitás magas aránya
 • túlzott sport
 • stressz
 • kor
 • deficiencia (alacsony szintű antioxidánsok)

szabadgyökök elleni fogékonyság.

Vegyi anyagoknak és sugárzásnak való kitettségből eredő kockázatok

Lehetnek más tényezők is, amelyek növelik a stressz a test néz szembe. Azok, akik szorosan együttműködnek a vegyi anyagok vagy sugárzás kell nagyon óvatos, hogy ne halmozódjon túlzott expozíció.

Tipikus példa erre azok, akik a radiológián dolgoznak: ezek az emberek valójában könnyen ki vannak téve az ionizáló sugárzásnak, amely egy dózisfüggő mechanizmus miatt a sejtekre mutagén hatással bíró DNS-szekvenciában bekövetkező változásokat idézhet elő.

Egy másik példa a biológusok, akik dolgoznak a laboratóriumban: valójában, a celluláris színek sok vegyületek használják, hogy károsíthatja az egészség. Az etidium-bromid (molekuláris biológiában használatos) az egyik legszembetűnőbb példa: ez egy DNS-interkaláló szer, amely rákkeltő hatással lehet azokra, akik kapcsolatba kerülnek vele .

Ez rávilágít arra, hogy folyamatosan ki vagyunk téve a sejtszintű stressznek, valamint arra, hogy az endogén antioxidánsok és a védelmi mechanizmusok milyen fontos szerepet játszanak abban, hogy megvédjük magunkat a betegség fejlődésétől.

 • oxidatív stressz: sejtes öregedés
 • Oxidatív stressz és sejtes öregedés
 • Az öregedés egy fiziológiai folyamat, amit szabadgyökök végeznek.
 • Valójában, a kölcsönhatás :
 • fehérjeszerkezetek (az enzimek működési zavara)
 • lipid (sejtmembránok megváltozása)
 • glukidok (a glikémiás egyensúly megváltozása)
 • azonos DNS-sel (mutagén hatások).

felelős bizonyos típusú öregedéssel összefüggő betegségekért, például neurodegeneratív és kardiovaszkuláris betegségekért .

Például az arteriosclerosis kockázati tényezőivel rendelkező betegek vascularis ROS-termelődésének növekedését mutatták ki .

Oxidatív stressz és gyulladás

A gyulladás a sérült szövet helyreállítására szolgáló védelmi mechanizmusok komplexumára utal .

Valójában, amikor egy kémiai, mechanikai, belső vagy külső tényező hat, a szervezet létrehoz egy javítási mechanizmust, hogy visszaállítsa a normál funkcionalitást.

Nagyon gyakori hiba, ha a gyulladást valami negatívnak tekintjük, éppen ellenkezőleg, szükségszerűnek és elkerülhetetlennek .

A gyulladás a testen keresztül javítja önmagát, és lehetővé teszi az egyén túlélését: ez az immunrendszer reakciója a stresszre, ami szenvedést okoz a sejteknek.

Mi folyamatosan ki vagyunk téve a stressz kívülről (vegyi anyagok, sugárzás, érzelmi stressz), hanem különösen belülről.

A sejtjeink folyamatosan elpusztulnak és szaporodnak, mind fiziológiailag, mind károsodás után.

Ezért alapvető fontosságú, hogy a szabad gyököket ellenőrzés alatt tartsuk, és biztosítsuk, hogy ezek ne legyenek mértéktelenek.

A klasszikus fiziológiai válasz a gyulladás a felesleges fehérvérsejtek, amelyek keresztül fagocitózis folyamatok, szabad gyökök, de amíg ezek nem túlsúlyos nincs semmi aggodalomra ad okot . Tünetek és szövődmények rövid és hosszú távon

A ROS típusától és szintjétől, az expozíciós időtől, az antioxidánsok védelmi szintjétől és a szabad gyökök által okozott károkat orvosló javító rendszerektől függően a ROS-nak kitett sejtek:

 • a proliferáció növekedését mutatja  
 • a cella ciklusleállás megjelenítése
 • átesett senescence (fiziológiai funkció elvesztése)
 • menj a programozott sejthalál felé (apoptosis).
 • Oxidatív stresszhez társuló betegségek

Köztudott, hogy a ROS, különösen az OH hidroxil radikális, különböző károkat okoz a DNS kettős helix szerkezetében.

Ezért az endogén vagy exogén módon létrehozott ROS részt vehet a rákkeltő hatás valamennyi fázisában, különösen akkor, ha rákkeltő génekben (onkogén és / vagy tumorszupresszor gének) elváltozásokat idéz elő.

Bár a leginkább Akkreditált hipotézis az, hogy a ROS szükséges, de nem elegendő a rák kialakulásához.

Egyéb betegségek kapcsolatos oxidatív stressz:Egyéb betegségek kapcsolatos oxidatív stressz:

autoimmun betegségek, mint például a rheumatoid arthritis

neurodegeneratív betegségek, mint az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór.

Az oxidatív stressz szisztémás károsodást okozhat , ami hozzájárulhat az élelmiszerekkel vagy táplálkozással kapcsolatos betegségek, például az elhízás (különösen a hasi) vagy a cukorbetegség kialakulásához .

 

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here