Orthorexia: mi ez, és hogyan lehet felismerni

Orthorexia: mi ez, és hogyan lehet felismerniL ‘ orthorexia nervosa az egészséges és természetes táplálkozás megszállottsága. Ez azt mondta, hogy úgy tűnhet, mint egy kis dolog, mivel a figyelmet, hogy enni jól, és az egészséges életmód nem csak fontos része az életünknek, hanem egy nagyon pozitív része.

Sajnos azonban, orthorexia egy táplálkozási viselkedés, amely átalakítja az ötlet az egészséges táplálkozás egy kóros megszállottság, válik egy igazi étkezési rendellenesség . Valójában, ha a szélsőséges, a figyelmet az egészséges étrend lesz egyfajta fanatizmus. Egy szélsőséges viselkedés, aminek semmi köze a jóléthez.

Lássuk, honnan ered ez a betegség, először 1997-ben diagnosztizálta az angol orvos, Steven Bratman.

Mit értünk orthorexia nervosa alatt?

Az orthorexia kifejezés a görög Orthorexiából (jobbra) és az Orexisből (étvágy) származik, és egy olyan állapotot ír le, amelyet rendkívül merev étkezési viselkedés jellemez, valamint az egészséges, organikus és tiszta élelmiszerek iránti megszállottság. Így azok, akik ebben a rendellenességben szenvednek, nem a táplálékuk mennyiségével, hanem a minőséggel foglalkoznak .

Ez a természetes, szerves és nem mesterséges vegyszerekkel szennyezett vegyi anyagok mániákus kereséséhez vezet, amelyet az élelmiszerek eredetének, feldolgozásának és csomagolásának túlzott analízise jellemez. A megszállottság az élelmiszerek kalóriatartalmú összetevőjére is vonatkozik, elsősorban a zsírokra és a cukrokra utalva .

Idővel az élelmiszerek jogosultsága egyre merevebbé és korlátozóbbá válik, és teljes egészében a főoltár lehet .

Ez a megszállottság abból a vágyból fakad, hogy optimalizáljuk az egészségünket. A helyes alapvető hozzáállás, amely azonban végül egy fóbia.  Ennek valamilyen módon történő megtétele egyben társadalmunk fizikai tökéletességre való túlzott figyelmét is jelképezi .

Nézd meg a táplálkozási szakértő videóját az orthorexián.

Orthorrhagia jellemzői

Ez a hipochonder hozzáállás mindennel szemben, ami nem tekinthető természetesnek jellemzi néhány tipikus viselkedés.Orthorrhagia jellemzői

Ezek közül kiemelkedik jól érzi magát, csak akkor, ha úgy eszik, ahogy gondolja, helyes, frusztráció, erős érzés a bűntudat, ha nem tudja megtenni, valamint túl sok időt szentelni, hogy tanulmányozza a jellemzőit mindent szeretne enni.

Röviden, a személy szenved orthorexia gyötri állandó gondolatok élelmiszer, ami a következő megszállott viselkedés:

Az étkezésük milliméterét tervezik. Az ilyen betegségben szenvedők általában több nappal előre tervezik az étkezést, hogy elkerüljék a káros élelmiszert.

A kutatásra és a megfelelőnek tartott élelmiszerek vásárlására fordított túlzott idő használata, más fontos tevékenységek súlyos szankcionálásával.

Élelmiszerkészítés a vizsgált eljárások szerint, úgy vélik, a legjobb, hogy megszüntesse az egészségügyi kockázatok,mint például a főzés, vagy egy bizonyos típusú edények vagy ételek.

Társadalmi elszigeteltség, okozta állandó aggodalom, hogy mi lesz enni, amely vacsorák kerülik a barátok, pizzériák vagy éttermek.

Mik a következményei ennek a viselkedésnek?

Ez a fajta rögzítés, hogy mit együnk, a táplálkozási hiányosságok első következményeként vezet, mivel az étrend elszegényedett, és eltávolodik egy igazán egészséges étrendtől, amely egyensúlyból, változatosságból és tápanyagok egyensúlyából áll.

Ez a perfekcionizmus utáni túlzott kutatás, és az, hogy mindent irányítani kell, ami az asztalra kerül, érzelmi és érzelmi következményekkel is jár.

Között az érzelmi következményei van az állandó félelem, hogy a szennyező one ‘s test, a szorongás, a hibákat, eszik, élelmiszer-nem tekinthető tiszta, nagy súlyossága, a magát, amely átalakítja a törvény az evés helyzetet generál államok rendkívül negatív elme.

A következmények érzelmi és társadalmi szinten is elég súlyosak. Sőt, azok, akik szenvednek ebben a rendellenesség úgy érzik, joga van enni egy bizonyos típusú élelmiszer, és a végén úgy vélik, hogy felsőbbrendűek azok, akik különböző döntéseket hoznak, a pontig, hogy még az undort az emberek, akik esznek a normális módon. Ez nyilvánvalóan különválást és nehézséget okoz azokkal, akik nem osztják meg ötleteiket. Az étel minősége mindennél fontosabbá válik, veszélyeztetve a személy társadalmi, munkahelyi, érzelmi és általános jólétét.

Nézd meg a táplálkozás-szakértő videót a kockázatait orthorexia nervosaNézd meg a táplálkozás-szakértő videót a kockázatait orthorexia nervosa

Az orthorrhagia előfordulási gyakorisága Olaszországban

Az Orthorexia a férfiaknál gyakoribb betegség, mint a nőknél. A nutrimente által nemrégiben készített felmérés szerint Olaszországban több mint 3 millió ember szenved étkezési rendellenességekben.

Ezek közül körülbelül 15% szenvedne orthorexiában, a férfiak egyértelmű prevalenciája (11,3%) a nőknél (3,9%).

De biztosan sok olasz fix táplálkozás : még akkor is, ha a kapcsolat a figyelmet az élelmiszer nem azt jelenti, szenved az orthorexia, jó, hogy fordítson figyelmet a viselkedések, amelyek jelezhetik a potenciális kockázatot, hogy egyre ebbe a kategóriába.

 

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here