Inzulinrezisztencia: okok és kezelések

Insulin resistance: causes and treatmentsInsulin resistance, type II diabetes, is a metabolic disorder, but under other clinical conditions, such as metabolic syndrome, a condition characterized by a less effective reaction of cells to insulin action.

Insulin is a hormone produced by beta cells in the pancreas, which is essential for the metabolism of sugars. In fact, it is insulin that allows body cells to incorporate glucose. They will then be used as energy for immediate use or stored as glycogen or converted to fat tissue.

If the release of insulin has a lower than expected effect on the cells than with insulin resistance, the pancreas tries to compensate for the lower efficacy (hyperinsulinism) by increasing the amount of insulin produced. As a result, not only weight gain, but also various diseases, including diabetes, can develop.

Let’s look at the causes of insulin resistance and the possible treatments, both pharmacological, nutritional, and lifestyle.

What is insulin resistance?

The main task of insulin is to control the level of glucose in the body: this hormone is essential to not increase blood sugar in the blood. Insulin is also the main hormone responsible for the fattening phenomenon, ie the storage of fat in the adipose tissue (lipogenesis).

Az inzulinrezisztencia kifejezés azt jelzi, hogy az inzulin nem képes rendszeresen ellátni a feladatát, valójában akkor fordul elő, amikor a sejtjeink érzéketlenné válnak a működésére. Összefoglalva, inzulinrezisztencia inzulinrezisztencia esetén nem lehet elősegíteni a normál glükóz homeosztázist .

Glükózra van szükség ahhoz, hogy sejtjeink éljenek: ezért, ha kevesebb jut a sejtekbe,a szervezet megpróbálja kompenzálni, több inzulint termel.

Ez a megnövekedett inzulintermelés csak a sejtrezisztenciát kompenzálja korai szakaszban: a vércukorszint normális marad. Idővel, amikor egy előrehaladott stádium, az inzulin növekedése már nem garantálja a normális vércukorszint .

Valójában, ha a hasnyálmirigy nem termel inzulint a megfelelő módon, vagy ha a hatása nem olyan hatékony , mint kellene, hyperglykaemia fordul elő, ez a felesleges glükóz a vérben.

Így könnyű megérteni, hogy az inzulinrezisztencia állapota hogyan tekinthető a cukorbetegség előszobájának .

Inzulinrezisztencia és cukorInsulin resistance and sugar

Az oka az inzulin rezisztencia

Az inzulinrezisztencia főleg a felnőtt populációt érinti, idős betegek esetében magasabb százalékaránnyal. Az inzulinrezisztencia okai különbözőek, de a családi hajlam és a rossz szokások, például a helytelen táplálkozás és az üledékes életmód kombinációjából erednek .

Az inzulinrezisztencia csak az egyik kardiovaszkuláris rizikófaktor, és gyakran társul másokhoz, mint pl.:

Elhízott vagy túlsúlyos. Különösen, a szélessége a derék kerülete, vagy a hasi elhízás, döntő . Ezen felül a hasi zsírfelesleg inkább kardiovaszkuláris betegségekkel társul, különösen magas koleszterinszint jelenlétében.

Hypertriglyceridaemia vagy túl magas trigliceridszint a vérben.

Alacsony HDL koleszterinszint . A koleszterin HDL tekinthető jó, mivel csökkenti az esélyét a cardiovascularis betegség. Éppen ellenkezőleg, mivel ez alacsony növeli a kockázatát ezeknek a kórképeknek.

Artériás hipertónia, különösen, ha ez meghaladja a 140/90 Hgmm.

Hypothyreosis.

Hyperglykaemia. Magas vércukorszint éhgyomri vércukorszint lehet jele a cukorbetegség riasztó. A vércukorszint normál referenciaértékei éhgyomorra mérve 60-110 mg / dl között vannak.

 • Szteroidokat szed hosszú ideig.
 • Nagy a stressz.
 • Cushing-kór vagy policisztás petefészek által érintett.

Természetesen az ételstílus és a testmozgás gyakorlata is nagyon fontos . Valójában, az üledékes életmód és a magas kalóriatartalmú étrend után, amely nagyon gazdag szénhidrátokban és cukrokban, létrehozhatja az inzulinrezisztencia kialakulásának alapját.

Az inzulinrezisztencia tünetei

Korai stádiumban nincsenek az inzulinrezisztencia tünetei. Amint az korábban kifejtésre került, kezdetben kompenzálják a magasabb inzulintermeléssel rendelkező sejtek rezisztenciáját. Másrészről, ha a kompenzáció már nem működik és hiperglikémia fordul elő, az alábbi tünetek:

 • álmosság és fáradtság;
 • nagyobb éhségérzet;
 • koncentrálási nehézség;
 • szív-és érrendszeri problémák, pl. emelkedett vérnyomás;
 • súlygyarapodás;
 • magas koleszterinszint, az LDL egy.
 • Az inzulinrezisztencia tünetei
 • Szövődmények

Az inzulinrezisztencia állapotában a májsejtek, az izom-és zsírsejtek nem reagálnak megfelelően az inzulin stimulálására. Így a sejtek már nem képesek megfelelően és gyorsan felszívni a glükózt. A cukrok a vérben maradnak, ami hyperglykaemiát okoz, ami prediabetákhoz, diabeteshez és egyéb rendellenességekhez vezethet.

Csökkent éhomi vércukorszint (egyszer prediabetes) esetén a vércukorszint magasabb a szokásosnál (100-125 mg között), de a vércukorszint nem olyan magas, mint a diabetes diagnózisának felállításához. Ez a betegség gyakran a cukorbetegség előszobáját jelenti.

Cukorbetegség viszont, az évek során, vezethet más szövődmények, mint például:

 • szívbetegség;
 • stroke;
 • szívroham;
 • vakság;
 • veseelégtelenség;
 • az alsó végtagok amputációi.
 • Diagnózis és vizsgálatok

Az inzulinrezisztencia diagnózisához és meghatározásához és a kapcsolódó klinikai képekhez néhány laboratóriumi vizsgálat végezhető.

A leggyakrabban használt:

Vércukorszint mérés, általában végzett éhgyomri. Bizonyos esetekben glükóz tolerancia vizsgálat (OGTT) is elvégezhető , ismételt mérések után glükóz terhelés.

Glikált hemoglobin (HbA1c) . Ez egy olyan vizsgálat, amely lehetővé teszi a vizsgálat előtti 3 hónapban a glükózkoncentráció átlagos növekedésének becslését. Ez történik a százalékos glikált hemoglobin (az egyik kapcsolódik a glükóz), jelen van a vérben.

Lipid profil. Magában foglalja a trigliceridek, az összkoleszterin, az LDL és a HDL teljes mérését.

HOMA Index (Homeostatic Model Assessment). Ez egy olyan vizsgálat, amely egy matematikai modell alapján kiszámítja az inzulinérzékenységet a plazma glükózkoncentráció és az éhomi inzulinemia összehasonlításával. Ily módon egy esetleges metabolikus szindróma kialakulását lehet értékelni.

Terápiák és kezelések

Az inzulinrezisztencia hatásainak csökkentése számos hatékony módja van, a megfelelő táplálkozástól a farmakológiai kezelésekig. Bizonyára, mi lehet egy nagyon erős hatással javítása az anyagcsere-szindróma egy változás az életmód .

Diéta és ajánlott élelmiszerekDiet and recommended foods

Az inzulinrezisztencia ellensúlyozása érdekében elengedhetetlen a kalóriabevitel csökkentése, és a napi étrendje alacsony glikémiás indexű élelmiszerekre összpontosítása .

Az élelmiszer-rendszerek között a mediterrán étrendet részesítik előnyben, ami a telített zsírokat a gyümölcsökre, zöldségekre, halakra és gabonafélékre korlátozza. A leginkább ajánlott élelmiszerek:

szénhidrátok és egész szemek. A rostok ezekben az élelmiszerekben alacsonyabb trigliceridek, javítja az értelme a szatiety, és szabályozza az inzulin termelését.

Protein. They are important because they help build muscle mass and stimulate the secretion of insulin and glucagon. You prefer protein from lean meats (red meat should be consumed no more than once a week), legumes and lean cheese. It is especially important to consume blue fish, which is essential fatty acids, useful to improve cellular insulin sensitivity.

Fruits and vegetables. These foods improve insulin response and contain nutrients such as zinc, chromium and iron, which play a crucial role in metabolic processes.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here