Immunrendszer: minden, amit tudnod kell

Immunrendszer: minden, amit tudnod kellAz immunrendszer egy láthatatlan akadály, ami megvédi a testünket, és lehetővé teszi, hogy ne betegedjünk meg, ha magasan tartjuk a test természetes védelmét. Nélküle nem élhettünk sokáig: nem vettük észre, de minden nap a túlélésért napi küzdelem zajlik a testünkben. Hogy garantáljuk, az immunrendszernek van egy irányító hálózata, egyfajta “intelligenciája”, ami tüzérségi egységeket helyez el az egész testben, készen arra, hogy támadásokat indítson vírusok, baktériumok és kórokozók ellen.

De pontosan mi az immunrendszer? Hol van? Hogy csinálja?

Mi az immunrendszer?

Az immunrendszer egy sor nagyon fontos mechanizmusból áll, amelyek megvédik testünket a “külső betolakodók” támadásától, ami veszélyeztetheti az egészségünket. A betolakodók vírusok, baktériumok vagy egyéb káros anyagok, amelyek tartósan károsíthatnak minket.

Mi nem veszi észre, de minden nap vagyunk kitéve az ilyen “támadások”. Amikor a védelmi rendszerek, vagy az immunrendszer gyorsan reagálnak, mielőtt a kórokozók képesek lennének behatolni, a testünk nem érez semmit.

De amikor a támadás hatalmas, és az immunrendszerünk nem ismeri fel azonnal a kórokozó ellenséget, egy sor tünetet észlelünk, ami arra utal, hogy a szervezetünk a fertőzés ellen harcol . Az influenza vírus által okozott láz példája a kiválóságnak.

immunrendszer: vírusok és akkumulátorok

Vírusok és baktériumok: mi a különbség?

A baktériumok egysejtű organizmusok, amelyek képesek túlélni és reprodukálni magukat különböző környezetben, ellenállva a hőnek és a szélsőséges hidegnek. Szinte minden baktérium ártalmatlan, és némelyik segít leküzdeni a rákos sejteket, és támogatja az emésztést és a mikrobák megsemmisítését.

A vírus , a baktériumokkal ellentétben, nem él túl elkapó nélkül . Csak úgy szaporodhatnak, ha a sejtekhez kötik magukat. A legtöbb esetben olyan sejteket programoznak be, amelyekhez” ragaszkodnak”, hogy más vírusokat állítsanak elő. Más esetekben ők felelősek a normál sejtek rosszindulatú vagy rákos sejtekké történő átalakulásáért.

Bakteriális vagy vírusos patológia

Sok betegség lehet bakteriális és vírusos is a természetben. Ez a helyzet meningitiszre, hasmenésre és tüdőgyulladásra. Ahhoz, hogy megértsük az eredetét ezeknek a betegségeknek, meg kell, hogy egyes elemzések, mint például:

  • vizeletvizsgálat
  • vérvizsgálat a diagnózis megerősítésére
  • A szövet” puffere ” a vírusok és baktériumok azonosítására .
  • néha, még a szövetbiopszia is szükség lehet.

Az a következtetés vonható le, hogy egy vírusfertőzés bakteriális fertőzéstől való megkülönböztetéséhez nem szükséges megvizsgálni az okokat vagy a tüneteket. A legjobb dolog, amit tehetünk, hogy konzultáljon orvosával, mert csak speciális analízisek lesz lehetséges megkülönböztetni őket, és előírják a legjobb kezelést.

Antibiotikumokkal szembeni rezisztencia

A bakteriális fertőzések kezelése antibiotikumokkal történik .

Sajnos a baktériumok könnyen alkalmazkodnak, és az antibiotikumok túlzott használata növeli a rezisztenciát, ami hatástalanná teszi őket.

A XX. század második felétől kezdve az antibiotikumok kifejlesztése és használata forradalmasította a korábban gyógyíthatatlannak tekintett fertőző betegségek és fertőzések kezelésére és megelőzésére irányuló megközelítést. Azonban,

az antibiotikum-rezisztencia kialakulása jelenleg gyorsabb, mint az új molekulák kialakulása.

Továbbá a több antibiotikummal szemben egyidejűleg rezisztens kórokozók megjelenése tovább csökkenti a hatékony kezelés lehetőségét. Hangsúlyozni kell, hogy ez a jelenség gyakran az egészségügyi ellátással kapcsolatos olyan fertőzésekkel jár, amelyek a kórházakon és más egészségügyi létesítményeken belül keletkeznek és elterjednek.

Az antibiotikum-rezisztencia problémája összetett, mivel több tényezőtől függ:

ezen gyógyszerek fokozott használata (beleértve a nem megfelelő használatát, mint például az antibiotikumok influenza kezelésére). Ez

  • növeli a rezisztens törzsek kialakulását, szaporodását és diffúzióját előnyben részesítő szelektív nyomást.
  • a kórházi fertőzések antibiotikum-rezisztens mikroorganizmusok által történő terjedése.
  • a nemzetközi utazás növekedése, ezért a törzsek terjedése nagyobb.
  • hol van az immunrendszer

Hol van az immunrendszer?Hol van az immunrendszer?

A szervezetünk immunválasznak nevezi azt a képességét, hogy reagáljon a vírusok, baktériumok és egyéb káros anyagok támadásaira. De mik azok a szervek, amelyek reagálnak a kórokozók “támadásaira”?

Az immunrendszer speciális sejtekből, úgynevezett immunsejtekből áll . A vérben található leukociták (vagy fehérvérsejtek) az immunrendszer nagy részét alkotják. Figyelembe véve, hogy a vér kering az egész testünkben, könnyű megérteni, hogy még a leukociták is jelen vannak mindenhol.

Így elmondhatjuk, hogy az immunrendszer bárhol és mindenhol megtalálható a testünkben . Számos olyan szerv is van, ahol a fehérvérsejtek nagy mennyiségben vannak jelen, például a lépben, nyirokcsomókban, mandulákban, csecsemőmirigyekben és szövetekben, amelyek a nyirokedényeken keresztül kommunikálnak egymással .

Ha a kórokozók megtámadják a tüdőt, a bőrt és a bélt, a makrofágok jönnek megmenteni : a fehérvérsejtek egy típusa jelen ezekben a szervekben.

Ha megsebesülünk, a baktériumok bejuthatnak a testünkbe vágással. Ha ez történik, a neutrofilek, egy másik csoport fehérvérsejtek, a sérült terület felé, hogy elpusztítsa a baktériumok.

Az immunválasz

Az immunválasz kétféle:

Veleszületett (vagy nem specifikus) immunválasz, amely egy Általános védekezési mechanizmus, amely születés óta jelen van, gyorsan (perc vagy óra) és válogatás nélkül bármilyen külső ügynök ellen . Azt mondta egy technikai zsargonban, a sejtek képesek felismerni a “self” a “nem self”, azaz, mi része a szervezet, mint ami nem része. És megtámadta.

Szerzett immunválasz (specifikus vagy örökbefogadó) . Ez lassan alakul ki, miután az első találkozás egy adott kórokozó (néhány napon belül), de megtartja egy bizonyos memória, hogy cselekedjen gyorsabban eredményeként további jövőbeli expozíció.

immunrendszer önszabályozás

Az immunrendszer önszabályozása

Az immunválaszt csak akkor szabad aktiválni, ha szükséges. A lázat az immunválasz okozza, de mi van, ha a hőmérséklet nem csökken a vírus leküzdése és megszüntetése után?

Az immunrendszernek különböző stratégiái vannak a túlzott immunreakció megállítására .

Molekulái és sejtjei vannak, amelyek feladata az immunválasz kioltása. A sejt, amely specializálódott erre a feladatra, a szabályozási T limfocita .

Immunmemória

Minden télen van egy új influenza vírus, és néhány hét múlva emberek milliói esnek áldozatul az influenzának. Ha egy egészséges testről van szó, néhány napon belül , a láznak köszönhetően, az immunrendszerünk legyőzi a vírust. Ha aztán, néhány hónap múlva, ugyanaz a vírus törzs ismétlődne, sokan nem kap beteg sem, vagy lenne enyhébb tüneteket.

Ez azért történik, mert, mint láttuk, az első alkalommal megbetegedés és a vírus legyőzése miatt, azok az emberek, akik már a vírus áldozatai lettek, különleges immunitást szereztek az adott kórokozóra.

Ez a képesség az immunrendszer egy másik fontos funkciója : valójában képes emlékezni a kórokozókra, amelyek megfertőztek minket, még évtizedek után is . Ezt a kapacitást immunológiai memóriának hívják, és ez az oltóanyagok alapja.

Vakcinák

Az oltás után a szervezetünk “kifejezetten” emlékszik ezekre a vírusokra vagy baktériumokra. Ezért abban az esetben, ha kapcsolatba kerül a vírussal vagy baktériummal a környezetben, antitestek, termelt eredményeként vakcinázás, gyorsan felismerik és elpusztítják a mikroorganizmus, mielőtt képes lenne, hogy minket beteg.

A beoltott vakcinák olyan kórokozókat tartalmaznak, amelyek legyengültek, így a szervezet immunizálhat ellenük anélkül, hogy megbetegedne.

Az oltások, amiknek alávetjük magunkat, növelik a baktériumok számát, amit a szervezetünk fel tud ismerni.

A vakcinák drámaian csökkentették a vírusok által okozott betegségek, mint például a polio, a bárányhimlő és a kanyaró, valamint más betegségek, mint az influenza, a hepatitis A, a hepatitis B és a humán papilloma vírus.

Mi az az allergia?Mi az az allergia?

Még az allergiák is immunreakciók . Pollen, poratka és néha ugyanaz az élelmiszer okozhat allergiát, ezért nevezik allergének . Amikor az immunrendszer harcol anyagok, amelyek általában nem veszélyesek, van egy allergia. A legtöbb allergia okozza egy csoport immunrendszer sejtek úgynevezett mast sejtek.

 

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here