A felső szakértők komolyan veszik az alvási apnoát és az egészségre gyakorolt ​​hosszú távú hatást

A horkolás bizonyos komikus helyzetekhez és jóindulatú bordázáshoz vezethet az ágyak és a családtagok között, de lehet egy súlyos egészségügyi állapotú, potenciálisan életveszélyes következményekkel járó hívókártya is. Több mint 22 millió amerikai alvási apnoe van , 80% -uk mérsékelt és súlyos obstruktív alvási apnoe esetén nem diagnosztizálva.

A felső szakértők komolyan veszik az alvási apnoát és az egészségre gyakorolt ​​hosszú távú hatást

Legalábbis az alvási apnoe az ébredés minimális pillanataival elrontja az alvását, ami rögös reggeleket eredményez. De sokkal bonyolultabb, mint egy rossz éjszakai alvás. Az alvási apnoe az egészségügyi problémák széles skálájához kapcsolódik, a magas vérnyomás és a szív-érrendszeri problémáktól a közlekedési balesetek megnövekedett arányáig.

Az alvási apnoe egyik vezető szakértője azt mondja, hogy itt az ideje, hogy valódi helyzetbe kerüljön ez a jelentős egészségügyi probléma. Évente mintegy 38 ezer amerikai embert öl meg, többek között a Star Wars vezető hölgy Carrie Fisher . A koroner úgy döntött, hogy az obstruktív alvási apnoe hozzájárult a halálához.

Íme a lényeg, hogy mit kell tudni erről a veszélyes és alulkezelt állapotról.

Melyek az alvási apnoe jelei és tünetei?

„Az első jele annak, hogy gyakran ébredsz fel a levegőbe, és elfojtott a levegőbe” – magyarázza Dr. Richard Nass, a New York-i Egyetemi Orvostudományi Egyetem fej- és nyaki műtétének klinikai docense. „Ezt észreveheted, és / vagy a hálószoba partnered lehet az, aki észreveszi.”

Az alvási apnoe egy másik gyakori tünete a nappali fáradtság és a normális ébrenlét alatt a szunyókásodás szükségessége. Más tünetek közé tartozik a reggeli fejfájás, nyugtalan alvás, gyakran ébredés, és úgy tűnik, hogy alvás közben a levegőt tartják.

Kevésbé gyakori az alvási apnoe jelei, amiről tudnunk kell?

Az obstruktív alvási apnoe jelenségeinek listája , melyet gyakran alvási apnoe vagy OSA néven említenek, hosszú, és széles körben változhat az egyes személyek esetében, de a hangjelzésen kívüli néhány jelzőtábla tartalmazhat:

 • A fáradtság miatt nem fókuszált / nem tud koncentrálni
 • Csendes szünetek alvás közben
 • Éjszakai gúnyolás, köhögés vagy fulladás
 • Reggel fejfájás
 • Az alvás nehézségei
 • Irritabilitás, depresszió vagy hangulatváltozások
 • Szájszárazság vagy torokfájás ébredéskor
 • Gyakran szükség van az éjszakai vizeletre
 • Vezetés közben, vagy más napi tevékenységek elvégzése közben
 • Ismeretlen eredetű álmatlanság
 • Éjjeli izzadás
 • Fáradt érzés ébredéskor
 • Nappali álmosság
 • A dolgok megtanulása vagy emlékezése
 • Magas vérnyomás
 • Erekciós nehézségek a férfiaknál

Kevésbé gyakori az alvási apnoe jelei, amiről tudnunk kell?

Milyen típusú alvási apnoe van?

A leggyakoribb formája az obstruktív alvási apnoe (OSA), amely akkor jelentkezik, amikor a torok izmok ellazulnak. Központi alvási apnoe (CSA) is létezik, ahol az agy nem tudja elküldeni a megfelelő jeleket a légzés szabályozására. Egy komplex alvási apnoe szindróma diagnózis akkor jön létre, amikor a betegnek mind az OSA, mind a CSA van.

Milyen gyakori félreértések vannak az alvási apnoe kapcsán?

„Az egyik legnagyobb félreértés az, hogy mindenki, aki horkol, van,” mondja Dr. Nass. „Míg a horkolás jele lehet, nem mindenkinek, aki horkol, alvási apnoe van. A másik az, hogy idősebb ember állapota. Valójában minden korcsoportban van jelen. ”

Miért fontos az alvási apnoe tesztelése?

Ha alvási apnoe van és kezeletlen, az eredmények nagyon veszélyesek lehetnek. Az alvási apnoe károsíthatja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Dr. Nass szerint ez negatív hatást gyakorolhat a munka hatékonyságára és a személyes életedre. Végső soron szívbetegséghez , stroke-hoz, diabéteszhez és rohamhoz vezethet.

Milyen hosszú távú kockázatok állnak fenn az alvási apnoe kezelésének hiányában?

„Számos komoly egészségügyi probléma merül fel a rendellenesség nem kezelésével és / vagy nem hatékony kezelésével kapcsolatban” – mondja Dr. Kent Smith, az Amerikai Alvó és Légző Akadémia elnöke és a  Sleep Dallas alapítója . „Ezek közé tartozik a magas vérnyomás, a szívbetegségek, a cukorbetegség és a stroke megnövekedett kockázata, csak néhányat említve.”

Továbbá a gépjármű és a munkahelyi balesetek veszélye jelentősen megnő a kezeletlen alvási apnoe esetén , nemcsak a sérülés vagy a halál veszélye miatt, hanem a nyilvánosság számára is.

Ki fenyegeti leginkább az alvási apnoét?

„Valószínűleg a legnagyobb félreértés az, hogy az alvási apnoe csak túlsúlyos, érett férfiakat okoz” – mondja Dr. Smith. Bár természetesen igaz, hogy a férfiaknál gyakrabban diagnosztizálják az alvási apnoet, és az elhízás és az életkor mindkét kockázati tényező, egyre gyakrabban fordul elő, hogy minden korosztály (és férfiak), valamint a gyermekek diagnosztizálják a rendellenességet.

Nők esetében alvási apnoe tüneteik gyakran eltérnek a „klasszikus” férfiak által elismert tünetektől . Dr. Smith szerint például a nők kevésbé valószínű, hogy hangosak, tartós horkolók. Ehelyett hangulati zavarokat, depressziót, szorongást és / vagy nyugtalan láb szindrómát tapasztalhatnak az alvási apnoe tüneteként.

Az alvási apnoe- ban szenvedő gyermekeknél az ADHD-val gyakran összefüggő tünetek, figyelemfelkeltő viselkedés, hiperaktivitás és kommunikációs problémák most már az alvási apnoe potenciális tünetei közé tartoznak.

Ki fenyegeti leginkább az alvási apnoét?

Milyen egyéb tényezők jelzik az alvási apnoe magas kockázatát?

Fontos, hogy tisztában legyünk más mutatókkal is. Szerint Dr. Edward A. Alvarez , fiú, World Clinical Laser Institute tagja az American Academy of kozmetikai fogászat azok lehetnek:

 • Túlsúlyosnak lenni
 • A nyak mérete 17 cm-nél nagyobb a férfiaknál, vagy 15 hüvelyk a nőknél
 • Valaki, aki megnagyobbodott mandulával vagy nagy nyelvvel rendelkezik
 • Azok az emberek, akiknek az arca II.
 • Az alkohol, a nyugtatók vagy a cigaretta túlzott használata
 • A kábítószerek használata
 • Az orrproblémákkal küzdő emberek, mint pl
 • Emberek, akiknek allergiás légzési problémái vannak

Dr. Alvarez is mondja az alvási apnoe jelzi, amit ő a „könyök tesztet.” Ha a házastárs üti meg a könyökét éjjel, mert akkor ébred fel őket a horkolást, hogy az első jele annak, hogy látnia kell egy alvó orvos és teszteljék alvási apnoét.

Miért fontos az alvási apnoe tesztelése?

Az itt idézett szakértők egyetértenek abban, hogy az alvási apnoe tesztelése döntő fontosságú. Ez az alvási rendellenesség számos súlyos betegséggel jár, amelynek kialakulásának kockázata a kezeletlen alvási apnoe jelenlétével nő. Az alvási apnoe hatékony kezelése jelentősen csökkenti (vagy akár kiküszöböli) az állapothoz kapcsolódó társbetegségek kialakulásának kockázatát, valamint enyhíti a gyengülő tüneteket.

Hogy van alvási apnoe tesztelése?

Az alvási apnoe tesztelését és diagnosztizálását egy engedéllyel rendelkező alvásszakértő vagy orvos által végzett alvásvizsgálattal végezzük. Kétféle alvásvizsgálat létezik: egy poliszomnogram (PSG), amelyet egy éjszakai tartózkodás alatt végeznek egy laborban vagy otthoni alvási apnoe teszteléssel (HSAT), amely kevésbé költséges, de kevésbé pontos, és amelyet otthon használnak hordozható monitor.

Mindkét alvásvizsgálat hatékonyan alkalmas az alvászavarok diagnosztizálására, amelyek közül a leggyakoribb az obstruktív alvási apnoe. A HSAT diagnosztikai képessége azonban csak az alvó légzési rendellenességekre korlátozódik, míg a PSG-k más alvászavarokat is képesek kimutatni.

Hogyan történik az alvási apnoe diagnózis?

Az alvási apnoe kezelésének első lépése a diagnózis. Ha gyanítod, hogy lehet, hogy a rendellenességed van, akkor az első lépés az, hogy találkozz a családoddal, aki egy otolaryngológushoz (fül-, orr- és torok szakemberhez) fordul.

A diagnózis egy teljes fej- és nyakvizsgálatot foglal magában, hogy ellenőrizze a blokkolt légutakat. Ha a légutak blokkolódnak, a vizsgálat feltárja az eltömődés súlyosságát is. Gyakran előfordul, hogy az orvos alvásvizsgálatot is rendel, amelyet egy éjszaka folyamán vagy saját otthonában, vagy alvási klinikán végeznek. Az alvás közben folyamatosan figyelemmel kísérik a létfontosságú jeleket, a szívfunkciót (EKG), a vér oxigénszintjét, a rendellenes légzési epizódok számát és hosszát (hányinger és apnea), a horkolást és a rendellenes lábmozgásokat.

A diagnózis meggyőződése és a probléma súlyossága és a rendellenességek meghatározása után személyre szabott kezelési tervet terveznek.

Milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre az alvási apnoe esetén?

A kezelés magában foglalhatja a fogyást, az alvás közbeni pozicionálást, a fogorvosi eszközöket, a légzőkészüléket (C-PAP vagy folyamatos pozitív légúti nyomás), vagy a műtétet. A kezelés típusa teljesen függ az alvási apnoe jellegétől.

A C-PAP gépet az előírt útvonalra írja?

Ez csak egy lehetőség, bár nagyon gyakori. „Ez alapvetően egy olyan maszk, amely a levegőt elég magas nyomásra kényszeríti, hogy az akadályokat nyitva tartsa a légutakban” – magyarázza Dr. Alvarez. „Úgy néz ki, mint egy harcos pilóta maszkja, és az alvási apnoe kezelés arany színvonalának tekinthető.

Azt mondja, hogy más kezelési lehetőségek is lehetnek: 

 • Súlycsökkenés . Egyszerű, hatékony megoldás – de nem mindig könnyű.
 • Orrcsíkok . Ezek ugyanazok az orrcsíkok, amiket a sportolók viselnek, a helyi gyógyszertárban. Az orruk fölött ragadnak, és megnyitják az orrlyukakat, hogy több levegő kerüljön be. Ez hasznos lehet azok számára, akiknek kis orruk van, vagy eltérített septum.
 • Orális pozicionáló eszközök . Ezeket a szájvédőket a fogorvos személyre szabhatja. Áthelyezik az alsó állkapcsot, előremutatva, hogy megnyitják a légutakat. Ugyanazzal az elvvel dolgoznak, mint a Jaw Thrust, amikor CPR-t tesz a légutak megnyitásához. Ez sok beteg esetében sikeres.
 • Sebészet az oropharynx felesleges szöveteinek, például manduláknak a eltávolítására a légutak megnyitásához.
 • A műtét a felső és az alsó állkapocs áthelyezésére, előremozdítására és kiterjesztésére, hogy több helyet biztosítson a szövet számára, amely egyébként blokkolja a légutakat.

A C-PAP gép teljes bizonyíték az alvási apnoe esetén?

Sajnos sokan éjszaka nem tudják elviselni a maszkot, és nem fogják viselni. Dr. Ron Rosenthal, a Norfolk, a VA-alapú fogorvos, a fejfájás és a migrén kezelésére szolgáló oktató és szakember azt mondja, hogy a C-PAP géppel rendelkezők 60% -a nem tudja elviselni. Néhány beteg: „Ha nem tudják használni, mi jó?” Mondja. „Megtaláltam, hogy a szóbeli készülékek hatékonyabbak voltak a C-PAP-nál azoknál, akik exkluzívan súlyos OSA-val kezelték.” Ezt a kutatást a C-PAP és az orális (fogászati) készülékek kutatását hasonlították össze. Nemrégiben kimutatták, hogy enyhe vagy mérsékelt OSA kezelésében olyan hatékonyak, mint a C-PAP.

Mi az elszívó üzenet, ha aggódsz, hogy lehet, hogy alvási apnoe?

Dr. Alvarez azt mondja: „Az alvási apnoe nagyon súlyos, alul diagnosztizált és alulkezelt állapot. Ahogy az egyik oktatóm azt mondta: „Ha horkol, valószínűleg alvási apnoe van, és ha nincs alvási apnoe, kezeletlen, végül végső szervi elégtelenség lesz.” Megfelelő azonosítással és kezeléssel ez általában olyasvalami, ami nagyon könnyen gondoskodik. ”

Ha aggodalmát fejezi ki, hogy alvási apnoe van, ezek az erőforrások segíthetnek abban, hogy egy igazolt alvásszakértőt találjanak .

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here