A betegek kardiovaszkuláris egészségének védelme

A betegek kardiovaszkuláris egészségének védelmeSzeptember 29-e a szív Világnapja. A gyógyszertári és kardiovaszkuláris betegség kockázati tényezői megelőzhetők.Jövő szeptember 29-e a szívek Világnapja. A Gyógyszerészeti Hivatal kulcsfontosságú hely a betegek egészségük több aspektusáról való tájékoztatására és oktatására; köztük a szív gondozása, amelynek alapja az egészséges étrend, pihenés és fizikai testmozgás.

Általában, de különösen a kardiovaszkuláris betegségben vagy annak kockázatában szenvedő betegek farmakoterápiás nyomon követése során, elengedhetetlen, hogy a beteg a megfelelő kezelés betartása mellett az egészséges életmód alapján járjon el.

Rendszeres fizikai aktivitás

Nem kell edzőterembe járnod, vagy lefutnod a maratont. Javasolhatja, hogy a beteg bele fizikai tevékenységek az ő mindennapi életében fokozatosan: például, lépcsőzés ahelyett, hogy a lift, parkoló el, vagy leszáll a busz egy megálló előtt, kihasználva a déli szünet egy séta.

Egy egészséges szív igényel legalább 2 1/2 óra mérsékelt testmozgás hetente vagy 75 perc intenzív testmozgás hetente( vagy kombinációja mindkettő); vagy, ideális esetben, legalább 45 perc séta naponta. Figyelembe kell venni a beteg klinikai állapotát, életkorát és életmódját.

Egészséges táplálkozásEgészséges táplálkozás

Sok Gyógyszerészeti Hivatal kínál táplálkozási tanácsot. Kardiovaszkuláris kockázat esetén tanácsos elmagyarázni a betegnek a nagy sűrűségű és alacsony sűrűségű koleszterin közötti különbséget, emlékeztetve őt arra, hogy milyen ételben részesítik az előbbieket, és csökkentik az utóbbit.

Az egészséges szív igényel legalább 2 1/2 óra közepes testmozgás hetente vagy 75 perc intenzív testmozgás hetente

A kockázati tényezővel rendelkező betegeknek szem előtt kell tartaniuk az élelmiszerek (cukrozott élelmiszerek, cukrászsütemények, chipek és feldolgozott húsok, stb.) listáját.) és bátorító élelmiszerek (teljes szemek, növényi olajok, rost-gazdag gyümölcsök, zsíros halak, avokádó és diófélék).

Vérnyomás-szabályozás

A magas vérnyomás gyakori probléma a betegpopulációban, és a felnőtt populáció 42, 6% – át érinti (≥18 év) Spanyolországban. [1] azoknak a betegeknek, akik a gyógyszertárban a vérnyomást követik, az egészséges életmintákat szem előtt kell tartaniuk annak ellenőrzése érdekében, mint például a túlsúlyos fogyás, a több testmozgás, a só-és alkoholfogyasztás korlátozása, valamint a dohányzásról való leszokás.

A megfelelő tömeg fenntartása

Az elhízás és a túlsúly a kardiovaszkuláris betegségek kockázati tényezője. A magas testtömeg-index a 2-es típusú cukorbetegség fokozott kockázatával jár. A testsúly 3-5% – ának elvesztése kedvező klinikai kimenetelt eredményezhet olyan személyeknél, akik elhízottak vagy túlsúlyosak más kardiovaszkuláris rizikófaktorokkal, például dohányzással vagy magas vérnyomással. [2]

Glükózkontroll

A kardiovaszkuláris rizikófaktorok a cukorbetegség mellett a vércukorszintet is magukban foglalják. A cukorbetegség 2-4-szeresére növeli a kardiovaszkuláris betegség kockázatát[ 2], ezért elengedhetetlen a vércukorszint megfelelő szintjének fenntartása.

Bizonyos kockázati tényezővel rendelkező betegeknek kerülniük kell a cukros élelmiszerek, a chipek és a feldolgozott húsok fogyasztását, és ösztönözniük kell a rostokban gazdag gyümölcsök és a zsíros halak fogyasztását

A gyógyszertári hivatalból a cukorbetegségben szenvedő betegeknek tanácsot lehet adni, hogyan csökkentsék hatásukat és mérjék a glükózt. Az egészséges táplálkozás, a testtömeg-szabályozás és a farmakológiai kezelés betartása kulcsfontosságú pont.

Hagyd abba a dohányzást!Hagyd abba a dohányzást!

A dohányzás abbahagyása segíthet csökkenteni a szív-és érrendszeri betegségek és a szívroham kockázatát, valamint segíthet megelőzni más betegségek. Az eredmények szinte azonnal: a dohányzásról való leszokáskor a szívroham kockázata néhány napon belül csökken [3]. A közösségi gyógyszertárak képesek felismerni a dohányzó betegeket, és kísérhetik őket a dohánytermesztés leállításának folyamatában.

 

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here