5 a pigmentációs problémák lehetséges okai

A pigmentációs problémák kezeléséhez segít megérteni az okait.

5 a pigmentációs problémák lehetséges okai

1. Genetikus lehet

Némelyikünk szeplőkkel született. Általában tisztességes bőrűek vagyunk, és lehet, hogy vörös hajúak. Bőrünk melanin-klaszterei szorosan össze vannak összegyűjtve, és nem egyenletesen eloszlanak, ami a bőreinknek ezt a gyönyörű “angyalcsókot” okoz. Ez a fajta bőr nagyon érzékeny az UV fényre és hajlamos a napégésre, valamint a bőrrákokra, így a napvédelem elengedhetetlen.

Némelyikünk is moly-hajlamos bőrrel születik – amikor sötét pigmentek alakulnak ki. Amint korunk, általában felemelkednek, és egy hajuk nőhet ki belőlük. A legtöbb jóindulatú, de meg kell nézni őket, ha megváltoztatják a méretét, színét, alakját vagy körvonalát. Évente egy dermatológus által végzett vizsgálat szükséges.

2. Akkor ott van a nap.

A napsugárzás után szeplők is szétterülhetnek a bőrünkön, de télen elhalványulnak. Ezek a szervezet arra törekszik, hogy megvédje a bőrsejteket az UV-károsodástól.

A szeplők azonban állandóvá válhatnak, és az UV-károsodás nem válik láthatóvá, amíg nem öregszünk, amikor a felszínre “máj” vagy “kor” foltként emelkedik a kezünkre, hasítás, arc stb. megelőző és korrekciós intézkedéseket hozunk.

2. Akkor ott van a nap.

3. A hormonok

által okozott felesleges pigmentáció a Melasma. Ezt hormonális ingadozások okozhatják, ezért nagyon gyakori, ha a “Pill” -et, mint a fogamzásgátló hormonokat veszik be; előfordulhat a terhesség alatt is, amikor a terhességi maszknak, a pillangó maszknak vagy a chloasma-nak hívják; és a menopauza után gyakori, amikor a fiatalok napsugárzása láthatóvá válik a korszak foltjaként.

4. Gyulladással kapcsolatos információk

A gyulladás utáni pigmentáció (PIH) akkor jelentkezhet, ha a bőr krónikusan gyulladt – gyakori lehet azoknál az embereknél, akik a dermatitis / ekcéma, az akne és az Addison-kórral küzdenek.

Néhány gyógyszer – beleértve a tetraciklin antibiotikumokat, bizonyos rákellenes szereket stb. – szintén hyperpigmentációt okozhat. Ha hajlamos a pigmentációra, végezzen néhány kutatást.

A bőr fizikai sérülése is gyógyíthat és sötét jeleket hagyhat. Ezek közé tartoznak a karcolások, égések, pattanások, amelyek még szorultak, sőt ismételt súrlódás is – ha az évről évre ugyanazon a területen ismétlődő fellépés során sötét jelek keletkeznek, mint például a combok dörzsölése vagy “hegedű nyak” (pigmentált bőr, ahol a hegedű megérinti a játékos nyakát), vagy egy sapkát visel, amely napról napra dörzsöli a homlokát.

4. Gyulladással kapcsolatos információk

5. Az ellenkező szélsőség

Néha ellentétben áll a hiperpigmentációval – hipopigmentációval -, ahol a bőrfoltok teljesen hiányoznak a melaninból vagy csökkent melanociták. Ez a szisztémás rendellenességek, például a vitiligo következtében hosszantartó, krónikus gyulladás vagy bőrkárosodás okozhat.

Bár ezek a pigmentváltozások gyakran visszafordíthatatlanok, és álcázási smink lehet a legegyszerűbb és leghatékonyabb beavatkozás, egyre több orvosi kezelés áll rendelkezésre.

A fent említett pigmentáció minden ilyen típusának kezelésének kulcsa a korai beavatkozás. Ha elhagyja, és a melanin a bőrbe kerül, a bőr pigmentációjává válik. Minél mélyebb a pigment, annál nehezebb kezelni.

Látogassa meg a Skin Renewal ágak bőr szakértőit, hogy azonosítsa a pigmentáció típusát és ismerkedjen meg a kezelési lehetőségeivel mind klinikán, mind otthon.

 

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here